Składniki
— 1 szklanka siemienia lnianego
— Łyżeczka soli
— ½ szklanki chłodnej przegotowanej wody (ok.125 ml)
Przygotowanie
— Zmielone
siemię lniane, sól oraz wybrane zioła (kminek, papryka ostra, czosnek
niedźwiedzi, oregano, tymianek) należy dokładnie wymieszać.
— Po dokładnym wymieszaniu dodajemy wodę i całość mieszamy szpatułką, aż masa zgęstnieje.
— Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, dodając siemię lniane, jeśli jest zbyt klejące.
— Gotowe ciasto umieszczamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (na około 2—3 mm).
— Usuwamy papier z wierzchu i kroimy ciasto nożem na kwadraty.
— Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15—20 minut. Pieczemy przez 15—20 minut.
