Składniki:
— 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
— 60 ml wody
— 60 ml oliwy z oliwek
— 160 g mąki migdałowej
— 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
— ½ łyżeczki soli
— Pomidory suszone w oleju,
— oliwki zielone
Wykonanie:
— Żółtka łączymy z wodą i oliwą, następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
— W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno, a następnie delikatnie łączymy je z masą żółtkową.
— Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy drobno pokrojone suszone pomidory i oliwki.
— Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 140 stopni, następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
— Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy ciasto w nim jeszcze przez 7 minut.