Rodziny
często zastanawiają się, co można jeść, a czego należy unikać,
aby nie wspomagać rozwoju glejaka. Istnieje wiele różnych metod, diet
i wskazówek, dlatego stojąc przed dylematem, co podać, a czego unikać
w walce z upływającym czasem, rodziny często przeszukują fora
internetowe i eksperymentują z różnymi dietami, aby pomóc choremu
w przetrwaniu trudnego okresu.
Tak było w przypadku mojego chrześniaka, jego rodziców i całej naszej rodziny.
Specjalnie
opracowane diety dla chorego przynosiły różnorodne efekty. Czasami
konieczne było podejmowanie własnych prób i modyfikowanie składników,
aby w końcu trafić na odpowiednie pożywienie.
Poniżej przedstawiam propozycje posiłków przygotowywanych przez rodziców dla chorego.
Zestaw 1
Śniadanie: zupa rybna z dodatkiem świeżej mięty.
Drugie
danie: naleśniki z mąki kokosowej, jajek, mleka sojowego i śmietany
kokosowej, podane z bitą śmietaną (30% śmietanki bez laktozy +2 łyżki
śmietany kokosowej) oraz malinami i borówkami.
zestaw 1
Zestaw 2
Śniadanie:
sałatka ze szpinakiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi, oliwkami,
serem kozim, kiszonymi brokułami, orzechami, ziołami i majonezem.
Drugie danie: placki z cukinii podane z gulaszem z pieczarek, cebuli, papryką i tofu, podane z kapustą kiszoną.
zestaw 2
Zestaw 3
Śniadanie: jajka przepiórcze z domowym majonezem, sałatka z wędzonym pstrągiem łososiowym i kiszone brokuły.
Drugie danie: wątróbki z królika, kasza gryczana, brokuły, sałatka.
zestaw 3
Zestaw 4
Śniadanie: sushi, jajecznica i sałatka.
Drugie danie: kasza gryczana, szaszłyki z tempehem, brokuł, sałatka.
zestaw 4
Zestaw 5
Śniadanie: sushi, jajecznica i sałatka.
Drugie
danie: omlet z pieczarkami, suszonymi pomidorami, cebulą
i szczypiorkiem, podany z wędzonym pstrągiem łososiowym na wierzchu.
Do tego sałatka z pomidora, awokado, oliwek i mięty.
zestaw 5
Zestaw 6
Śniadanie: sushi (bez ryżu), jajko, sałatka.
Drugie danie: pieczony pstrąg, kasza gryczana, fasolka szparagowa, mizeria.
zestaw 6
Zestaw 7
Śniadanie:
warzywa duszone z czosnkiem, cebulą, czerwoną papryką, cukinią,
papryczkami padron, jajka sadzone, awokado i kiszone patisony.
Drugie danie: kasza jaglana, tofu wędzone w sosie indyjskim, kiszona kapusta, brokuł.
zestaw 7
Zestaw 8
Śniadanie:
leczo z ekologicznej cukinii z serkiem kozim, rolada szpinakowa,
pasztet z suszonych pomidorów, natto i kiszone patisony.
Drugie danie: kasza jaglana, tofu wędzone w sosie indyjskim, kiszona kapusta, brokuł.
zestaw 8
Zestaw 9
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pasztet z suszonych pomidorów, rolada szpinakowa oraz sałatka.
Drugie danie: spaghetti z brokułami i kiszoną kapustą.
zestaw 9
Zestaw 10
Śniadanie: sushi (bez ryżu), rolada szpinakowa, pasztet z suszonych pomidorów, awokado, pomidor i odrobina kiełków.
Drugie danie: spaghetti z makaronem konjac, kiszona kapusta, brokuł i szczypta lecza.
zestaw 10
Zestaw 11
Śniadanie: jajecznica z kiełbasą.
Obiad:
ośmiornica pieczona z warzywami, batatami, fasolką szparagową, sałatką,
kiszonymi patisonami oraz leczo z świeżych warzyw.
zestaw 11
Zestaw 12
Śniadanie
składa się z jajecznicy z cebulą, papryką i suszonymi pomidorami,
świeżego pomidora, ogórków kiszonych, awokado oraz kiełków brokuła.
zestaw 12
Zestaw 13
Śniadanie: omlet z oliwkami, suszonymi pomidorami, pieczarkami, sałatką, kiełkami i natto.
Drugie danie: placki z cukinii podane z tzatziki z koperkiem i ogórkiem, oraz sałatką.
zestaw 13
Zestaw 14
Śniadanie: jajecznica z pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami, pstrąg łososiowy oraz sałatka.
Drugie danie: brokuły, kasza jaglana, sałatka oraz pstrąg pieczony.
zestaw 14
Zestaw 15
Śniadanie: omlet z pieczarkami, czosnkiem, suszonymi pomidorami, sałatka z awocado, pomidorem, oliwkami i kiełkami.
Drugie danie: Jak wczoraj — pieczony miętus, kasza jaglana, brokuł oraz sałatka.
Kolacja: rosół z kaszą jaglaną, kiełkami, zieleniną i czosnkiem.
zestaw 15
Zestaw 16
Śniadanie
składało się z grubo nakładanej warstwy leczo z cukinii, pomidora,
cebuli, oliwek oraz suszonych pomidorów, pod którą znajdowała się kulka
buraty.
Drugie danie to pieczony miętus podany z ziemniakami, brokułem i sałatką.
zestaw 16
Zestaw 17
Śniadanie: jajecznica z cebulą, suszonymi pomidorami i papryką, wędzony pstrąg łososiowy oraz sałatka.
Obiad:
pieczone placki z cukinii z dipem ziołowo-czosnkowym, pieczony okoń,
kapusta kiszona oraz natto z odrobiną majonezu dla poprawy smaku.
zestaw 17
Zestaw 18
Śniadanie: sałatka grecka z kiszonkami, orzechami włoskimi i podsmażoną cukinią na oliwie.
Drugie danie: pstrąg z kaszą gryczaną, brokułem, sałatką i mizerią.
Kolacja: krem pomidorowy z ziarnami słonecznika i dyni.
Dodatkowo wszędzie kiełki brokuła z własnej uprawy.
zestaw 18
Zestaw 19
Śniadanie: sałatka grecka oraz cukinia podduszona z czosnkiem i ziołami.
Drugie danie: pieczony pstrąg z kaszą gryczaną, szparagi z czosnkiem i ziołami, sałatka z ogórkami.
zestaw 19
Zestaw 20
Śniadanie: sałatka grecka z fetą, kozim serem i natto.
Drugie danie: shawarma z piersią kaczki, szparagami, kaszą jaglaną i sałatką.
zestaw 20
Zestaw 21
Drugie danie: szaszłyki z tofu wędzonym i warzywami, bataty, kiszona kapusta z cebulką oraz tzatziki.
Kolacja: rosół z kaszą jaglaną, bazylią, szczypiorkiem i kiełkami brokuła.
zestaw 21
Zestaw 22
Śniadanie: 2 tosty z chleba z suszonymi pomidorami, jeden z pesto bazyliowym, drugi z serkiem z nerkowców, sałatka, natto.
Drugie danie: jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i brązowym ryżem, podane z sosem pomidorowym, brokułami, sałatką oraz natto.
Zupa rybna.
zestaw 22
Zestaw 23
Drugie
danie to zapiekanka z cukinii, fasolki szparagowej, brokułów, cebuli,
czerwonej papryki i kaszy jaglanej, polana oliwą z czosnkiem i posypana
odrobiną parmezanu. Do tego podana została sałatka.
Na kolację proponuję krem pomidorowy z ziarnami, świeżą bazylią i posypany płatkami migdałów.
zestaw 23
Zestaw 24
Śniadanie: sałatka z jajkami, kiszonymi szparagami, czosnkiem, marchewką, rzodkiewką, chrzanem i dużą ilością zieleniny.
Zupa: zupa rybna.
Drugie danie: kasza jaglana z indykiem, czosnkiem, szparagami, miętą, śmietaną, sałatką i kim chi.
Kolacja: natto, sałatka z oliwkami, pomidorami koktajlowymi, kiszonymi szparagami, czosnkiem i wędzoną rybą.
Wszędzie dużo zielonego i czosnku.
zestaw 24
Zestaw 25
Śniadanie: 2 jajka, burrata, sałatka, natto i dużo warzyw.
Zupa: zupa rybna.
Drugie danie: polędwica z dorsza w sosie indyjskim, kasza jaglana, brokuły, natto, kapusta kiszona.
Kolacja: szparagi zapiekane z pomidorkami, czosnkiem i bazylią, na to awokado, ser kozi, orzechy i kilka truskawek do dekoracji.
zestaw 25
Zestaw 26
Śniadanie: pasta z serka koziego, natto, 2 jajka i sałatka.
Zupa: krem z pomidorów z ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Drugie
danie: frytki z batata, tofu w sosie z orzechów, mleczka kokosowego
i passaty pomidorowej, kapusta kiszona, kim chi, kiełki brokuła
z własnej uprawy, natto.
Dodatkowo duża ilość zieleniny i czosnku.
zestaw 26
Zestaw 27
Śniadanie: 2 jajka, pasta z serka koziego, natka pietruszki, sałatka.
Zupa: krem z pomidorów z dużą ilością zieleniny.
Drugie danie: jesiotr pieczony, brokuł, kapusta kiszona, sałatka.
Kolacja: jajecznica z papryką, cebulą i suszonymi pomidorami, natka pietruszki, pomidor, oliwki, serek kozi.
zestaw 27
Zestaw 28
Śniadanie: 2 gotowane jajka, pasta z serka koziego i ryby, garść natki pietruszki, natto i sałatka.
Zupa: krem z pomidorów z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, chipsy z jarmużu.
Drugie danie: klopsy z indyka z pieczarkami, kasza jaglana, szparagi, kimchi, sałatka, natka pietruszki.
Drugie danie: pieczony jesiotr, jasna, kim chi, brokuł.
Kolacja:
omlet z 2 jaj z pieczarkami i szczypiorkiem, na to kulka buraty,
pomidorki koktajlowe, awokado, natto (fermentowana soja — jest ohydna,
ale jak trzeba, to się zje).
zestaw 29
Zestaw 30
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek oraz sałatka z papryki, pomidora, kiszonej marchewki i czosnku.
Sushi z czarnym ryżem, bez dodatkowego sosu, z chrzanem i wędzoną rybą.
Drugie danie: udko z kaczki, kasza jaglana, brokuł, kim chi oraz sałatka.
Kolacja składa się z rolady szpinakowej, pasty z sera koziego i ryb, kaszy oraz sałatki.