Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Propozycje posiłków w diecie dla osób z glejakiem

Propozycje posiłków w diecie dla osób z glejakiem

 Rodziny często zastanawiają się, co można jeść, a czego należy unikać, aby nie wspomagać rozwoju glejaka. Istnieje wiele różnych metod, diet i wskazówek, dlatego stojąc przed dylematem, co podać, a czego unikać w walce z upływającym czasem, rodziny często przeszukują fora internetowe i eksperymentują z różnymi dietami, aby pomóc choremu w przetrwaniu trudnego okresu.

Tak było w przypadku mojego chrześniaka, jego rodziców i całej naszej rodziny.

Specjalnie opracowane diety dla chorego przynosiły różnorodne efekty. Czasami konieczne było podejmowanie własnych prób i modyfikowanie składników, aby w końcu trafić na odpowiednie pożywienie.

Poniżej przedstawiam propozycje posiłków przygotowywanych przez rodziców dla chorego.

Zestaw 1

Śniadanie: zupa rybna z dodatkiem świeżej mięty.


Drugie danie: naleśniki z mąki kokosowej, jajek, mleka sojowego i śmietany kokosowej, podane z bitą śmietaną (30% śmietanki bez laktozy +2 łyżki śmietany kokosowej) oraz malinami i borówkami.

zestaw 1

Zestaw 2

Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, pomidorem, jajkami przepiórczymi, oliwkami, serem kozim, kiszonymi brokułami, orzechami, ziołami i majonezem.


Drugie danie: placki z cukinii podane z gulaszem z pieczarek, cebuli, papryką i tofu, podane z kapustą kiszoną.

zestaw 2

Zestaw 3

Śniadanie: jajka przepiórcze z domowym majonezem, sałatka z wędzonym pstrągiem łososiowym i kiszone brokuły.


Drugie danie: wątróbki z królika, kasza gryczana, brokuły, sałatka.

 

zestaw 3

Zestaw 4

Śniadanie: sushi, jajecznica i sałatka.


Drugie danie: kasza gryczana, szaszłyki z tempehem, brokuł, sałatka.

 

zestaw 4

Zestaw 5

Śniadanie: sushi, jajecznica i sałatka.


Drugie danie: omlet z pieczarkami, suszonymi pomidorami, cebulą i szczypiorkiem, podany z wędzonym pstrągiem łososiowym na wierzchu. Do tego sałatka z pomidora, awokado, oliwek i mięty.

 

zestaw 5

Zestaw 6

Śniadanie: sushi (bez ryżu), jajko, sałatka.


Drugie danie: pieczony pstrąg, kasza gryczana, fasolka szparagowa, mizeria.

 

zestaw 6

Zestaw 7

Śniadanie: warzywa duszone z czosnkiem, cebulą, czerwoną papryką, cukinią, papryczkami padron, jajka sadzone, awokado i kiszone patisony.


Drugie danie: kasza jaglana, tofu wędzone w sosie indyjskim, kiszona kapusta, brokuł.

 

zestaw 7

Zestaw 8

Śniadanie: leczo z ekologicznej cukinii z serkiem kozim, rolada szpinakowa, pasztet z suszonych pomidorów, natto i kiszone patisony.


Drugie danie: kasza jaglana, tofu wędzone w sosie indyjskim, kiszona kapusta, brokuł.

 

zestaw 8

Zestaw 9

Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pasztet z suszonych pomidorów, rolada szpinakowa oraz sałatka.


Drugie danie: spaghetti z brokułami i kiszoną kapustą.

 

zestaw 9

Zestaw 10

Śniadanie: sushi (bez ryżu), rolada szpinakowa, pasztet z suszonych pomidorów, awokado, pomidor i odrobina kiełków.


Drugie danie: spaghetti z makaronem konjac, kiszona kapusta, brokuł i szczypta lecza.

 

 
zestaw 10

Zestaw 11

Śniadanie: jajecznica z kiełbasą.


Obiad: ośmiornica pieczona z warzywami, batatami, fasolką szparagową, sałatką, kiszonymi patisonami oraz leczo z świeżych warzyw.

 

zestaw 11

Zestaw 12

Śniadanie składa się z jajecznicy z cebulą, papryką i suszonymi pomidorami, świeżego pomidora, ogórków kiszonych, awokado oraz kiełków brokuła.

 

zestaw 12

Zestaw 13

Śniadanie: omlet z oliwkami, suszonymi pomidorami, pieczarkami, sałatką, kiełkami i natto.


Drugie danie: placki z cukinii podane z tzatziki z koperkiem i ogórkiem, oraz sałatką.

 

zestaw 13

Zestaw 14

Śniadanie: jajecznica z pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami, pstrąg łososiowy oraz sałatka.


Drugie danie: brokuły, kasza jaglana, sałatka oraz pstrąg pieczony.

 

zestaw 14

Zestaw 15

Śniadanie: omlet z pieczarkami, czosnkiem, suszonymi pomidorami, sałatka z awocado, pomidorem, oliwkami i kiełkami.


Drugie danie: Jak wczoraj — pieczony miętus, kasza jaglana, brokuł oraz sałatka.


Kolacja: rosół z kaszą jaglaną, kiełkami, zieleniną i czosnkiem.

 

zestaw 15

Zestaw 16

Śniadanie składało się z grubo nakładanej warstwy leczo z cukinii, pomidora, cebuli, oliwek oraz suszonych pomidorów, pod którą znajdowała się kulka buraty.


Drugie danie to pieczony miętus podany z ziemniakami, brokułem i sałatką.

 

zestaw 16

Zestaw 17

Śniadanie: jajecznica z cebulą, suszonymi pomidorami i papryką, wędzony pstrąg łososiowy oraz sałatka.


Obiad: pieczone placki z cukinii z dipem ziołowo-czosnkowym, pieczony okoń, kapusta kiszona oraz natto z odrobiną majonezu dla poprawy smaku.

 

zestaw 17

Zestaw 18

Śniadanie: sałatka grecka z kiszonkami, orzechami włoskimi i podsmażoną cukinią na oliwie.


Drugie danie: pstrąg z kaszą gryczaną, brokułem, sałatką i mizerią.


Kolacja: krem pomidorowy z ziarnami słonecznika i dyni.


Dodatkowo wszędzie kiełki brokuła z własnej uprawy.

 

zestaw 18

Zestaw 19

Śniadanie: sałatka grecka oraz cukinia podduszona z czosnkiem i ziołami.


Drugie danie: pieczony pstrąg z kaszą gryczaną, szparagi z czosnkiem i ziołami, sałatka z ogórkami.



zestaw 19

Zestaw 20

Śniadanie: sałatka grecka z fetą, kozim serem i natto.


Drugie danie: shawarma z piersią kaczki, szparagami, kaszą jaglaną i sałatką.

 

zestaw 20

Zestaw 21

Drugie danie: szaszłyki z tofu wędzonym i warzywami, bataty, kiszona kapusta z cebulką oraz tzatziki.


Kolacja: rosół z kaszą jaglaną, bazylią, szczypiorkiem i kiełkami brokuła.

 

zestaw 21

Zestaw 22

Śniadanie: 2 tosty z chleba z suszonymi pomidorami, jeden z pesto bazyliowym, drugi z serkiem z nerkowców, sałatka, natto.


Drugie danie: jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i brązowym ryżem, podane z sosem pomidorowym, brokułami, sałatką oraz natto.


Zupa rybna.

 

zestaw 22

Zestaw 23

Drugie danie to zapiekanka z cukinii, fasolki szparagowej, brokułów, cebuli, czerwonej papryki i kaszy jaglanej, polana oliwą z czosnkiem i posypana odrobiną parmezanu. Do tego podana została sałatka.


Na kolację proponuję krem pomidorowy z ziarnami, świeżą bazylią i posypany płatkami migdałów.

 

zestaw 23

Zestaw 24

Śniadanie: sałatka z jajkami, kiszonymi szparagami, czosnkiem, marchewką, rzodkiewką, chrzanem i dużą ilością zieleniny.


Zupa: zupa rybna.


Drugie danie: kasza jaglana z indykiem, czosnkiem, szparagami, miętą, śmietaną, sałatką i kim chi.


Kolacja: natto, sałatka z oliwkami, pomidorami koktajlowymi, kiszonymi szparagami, czosnkiem i wędzoną rybą.


Wszędzie dużo zielonego i czosnku.

 

zestaw 24

Zestaw 25

Śniadanie: 2 jajka, burrata, sałatka, natto i dużo warzyw.


Zupa: zupa rybna.


Drugie danie: polędwica z dorsza w sosie indyjskim, kasza jaglana, brokuły, natto, kapusta kiszona.


Kolacja: szparagi zapiekane z pomidorkami, czosnkiem i bazylią, na to awokado, ser kozi, orzechy i kilka truskawek do dekoracji.

 

zestaw 25

Zestaw 26

Śniadanie: pasta z serka koziego, natto, 2 jajka i sałatka.


Zupa: krem z pomidorów z ziarnami słonecznika i pestkami dyni.


Drugie danie: frytki z batata, tofu w sosie z orzechów, mleczka kokosowego i passaty pomidorowej, kapusta kiszona, kim chi, kiełki brokuła z własnej uprawy, natto.


Dodatkowo duża ilość zieleniny i czosnku.

 

zestaw 26

Zestaw 27

Śniadanie: 2 jajka, pasta z serka koziego, natka pietruszki, sałatka.


Zupa: krem z pomidorów z dużą ilością zieleniny.


Drugie danie: jesiotr pieczony, brokuł, kapusta kiszona, sałatka.


Kolacja: jajecznica z papryką, cebulą i suszonymi pomidorami, natka pietruszki, pomidor, oliwki, serek kozi.

 

zestaw 27

Zestaw 28

Śniadanie: 2 gotowane jajka, pasta z serka koziego i ryby, garść natki pietruszki, natto i sałatka.


Zupa: krem z pomidorów z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, chipsy z jarmużu.


Drugie danie: klopsy z indyka z pieczarkami, kasza jaglana, szparagi, kimchi, sałatka, natka pietruszki.


Kolacja: omlet z cebulą, papryka, suszonymi pomidorami, posypany serkiem kozim, pomidorki koktajlowe, miąższ aloesu, natka pietruszki.

W każdym daniu obecne są czosnek, cebula oraz zdrowe oleje.

 

zestaw 28

Zestaw 29

Śniadanie: 2 jajka, 2 plastry rolady szpinakowej, sałatka.


Zupa: rosół z kaszą jaglaną i chipsami z jarmużu.


Drugie danie: pieczony jesiotr, jasna, kim chi, brokuł.


Kolacja: omlet z 2 jaj z pieczarkami i szczypiorkiem, na to kulka buraty, pomidorki koktajlowe, awokado, natto (fermentowana soja — jest ohydna, ale jak trzeba, to się zje).

 

zestaw 29

Zestaw 30

Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek oraz sałatka z papryki, pomidora, kiszonej marchewki i czosnku.

Sushi z czarnym ryżem, bez dodatkowego sosu, z chrzanem i wędzoną rybą.


Drugie danie: udko z kaczki, kasza jaglana, brokuł, kim chi oraz sałatka.


Kolacja składa się z rolady szpinakowej, pasty z sera koziego i ryb, kaszy oraz sałatki.

 

zestaw 30