Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

SUSHI z brązowym ryżem


Składniki:


— 200 gramów polędwicy z dorsza

— 1 awokado

— 3 arkusze nori

— Ogórek kiszony

— Niepełna szklanka czarnego ryżu

— 3 łyżki masła klarowanego

— Pieprz i sól do smaku


Wykonanie:


— Ryż płuczę pod bieżącą wodą, zalewam dwoma szklankami wody, dodaję odrobinę soli i doprowadzam do wrzenia. Następnie przykrywam i gotuję na małym ogniu przez wystarczająco długi czas, aż będzie lekko rozgotowany. Na koniec studzę go.

— Polędwicę z dorsza kroję na plastry i delikatnie obsmażam na maśle klarowanym, podlewam niewielką ilością wody i smażę aż do miękkości.

— Brakowało mi bambusowej maty, dlatego użyłam zwykłej okrągłej maty na stół, którą owinęłam folią spożywczą. Na niej układam płaty nori (świecącą stroną do dołu). Jeśli omlet jest duży, przecinam kolejne dwa płaty nori na pół i układam tak, aby płat był większy.

— Na macie układam arkusz nori, czarny ryż (w cienkiej warstwie), następnie plastry usmażonego dorsza, plastry obranego awokado i plastry ogórka kiszonego.

— Szybko zwijam płaty jak rolkę papieru, tak, by boki się skleiły. Aby arkusze nori lepiej się sklejały, na początku i końcu arkusza dodaję odrobinę zmielonego chrzanu.

— Kroję rolki na kawałki i podaję z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.