Składniki: — 200 gramów polędwicy z dorsza — 1 awokado — 3 arkusze nori — Ogórek kiszony — ½ brokuła — Dodaj 2 małe jajka do każdej części brokuła — 3 łyżki masła klarowanego — Pieprz i sól do smaku Wykonanie: — Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki, zblendować, następnie podsmażyć na patelni z odrobiną masła, soli i zmielonym pieprzem aż do miękkości — Polędwicę z dorsza pokroić w plastry i delikatnie obsmażyć na maśle klarowanym, podlać niewielką ilością wody i smażyć aż do miękkości — Brakowało mi bambusowej maty, dlatego użyłam zwykłej okrągłej maty na stół, którą owinęłam folią spożywczą. Na niej ułożyłam płaty nori (świecącą stroną do dołu). Jeśli omlet jest duży, kolejne dwa płaty nori można przeciąć na pół i ułożyć tak, aby płat był większy. — Do miski wbijamy 2 małe jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Gdy masa jajeczna zgęstnieje, dodajemy jedną część usmażonego brokuła, krótko ubijamy razem i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem z obu stron na małym ogniu, nie mieszając! — Na płacie nori układamy omlet z brokułem, plastry usmażonego dorsza, plastry awokado i plastry ogórka kiszonego. — Szybko zwijamy płaty jak rolkę papieru, tak aby boki się skleiły. — Kroimy rolki na kawałki i podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. |