Składniki:
— Młode, jasnozielone patisony
— Ząbki czosnku
— Korzeń chrzanu
/Zawsze wybieram młode patisony jasnozielone. Mają miękką skórkę/.
Zalewa:
Na każdy litr wody dodaję 5 dekagramów soli niejodowanej!
Wykonanie:
— Przed przygotowaniem dokładnie myję patisony, usuwam końcówki i ogonki. Jeśli są zbyt
duże, przecinam je na pół.
— Następnie układam je jeden obok drugiego w wyparzonych słoikach.
— Między
patisony wkładam po 3 obrane i pokrojone w słupki korzenie chrzanu,
po 2—4 ząbki obranego czosnku. Na wierzch układam baldachim koperku.
— Zagotowuję wodę z solą, a następnie zalewam nią ułożone w słoiku patisony.
— Zakręcam słoiki i odstawiam do piwnicy.
— Po 7 dniach powinny już być ukiszone.
Można przechowywać je w słoikach przez całą zimę.