Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Kiszone patisony


Składniki:

— Młode, jasnozielone patisony

— Ząbki czosnku

— Korzeń chrzanu


/Zawsze wybieram młode patisony jasnozielone. Mają miękką skórkę/.

Zalewa:

Na każdy litr wody dodaję 5 dekagramów soli niejodowanej!

Wykonanie:

— Przed przygotowaniem dokładnie myję patisony, usuwam końcówki i ogonki. Jeśli są zbyt

duże, przecinam je na pół.

— Następnie układam je jeden obok drugiego w wyparzonych słoikach.

— Między patisony wkładam po 3 obrane i pokrojone w słupki korzenie chrzanu, po 2—4 ząbki obranego czosnku. Na wierzch układam baldachim koperku.

— Zagotowuję wodę z solą, a następnie zalewam nią ułożone w słoiku patisony.

— Zakręcam słoiki i odstawiam do piwnicy.

— Po 7 dniach powinny już być ukiszone.

Można przechowywać je w słoikach przez całą zimę.