Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Kiszone szparagi


Składniki:

— 2 pęczki szparagów(białe obieram, zielonych nie obieram)

— 4 ząbki czosnku

— 4 listki laurowe

— 8 ziaren ziela angielskiego

— kawałek korzenia chrzanu

— 2 baldachimy kopru, lub baldachimy wyjęte

z kiszonych ogórków

— 1,5 łyżki soli

— 1,5 litra wody

— kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty

Wykonanie:

— Zagotowuję wodę w garnku z dodatkiem soli, a następnie studzę ją do temperatury pokojowej.

— Szparagi przycięłam od dołu na wysokość słoików, umyłam i białe obrałam. Zielone są na tyle delikatne, że nie wymagają obierania. Ułożyłam je ciasno w słoikach, dodając przyprawy. — Do czystego słoika układam ciasno szparagi, dodając przyprawy: koperek, pokrojony w słupki chrzan, ziele i listki. — Zalewam wodą aż do samej pokrywki, dociskam szparagi, aby nie unoszą się na powierzchni, a następnie obciążam słoik spodeczkiem z wodą.

— Pozostawiam do kiszenia na blacie kuchennym przez 3—5 dni.

— Gdy szparagi zmienią kolor, będą gotowe do spożycia. Można pozostawić je nieco dłużej, np. na 7 dni. Po tym czasie zakręcam słoiki i przenoszę do piwnicy.