Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Czosnek kiszony

Składniki:

— 10 główek czosnku -1 korzeń chrzanu

— 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego -1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego -3 liście laurowe -2 łodygi suszonego kopru

— 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej

Zalewa:

— 1 łyżka soli himalajskiej

— 1 litr wody

Zagotować razem.

Wykonanie:

— Słoiczki należy wyparzyć. Na dno słoiczków ułóż połamany koper i dodaj ziarniste przyprawy. Ciasno, jeden obok drugiego, układaj obrane ziarenka czosnku, a pomiędzy nimi ułóż po 3—4 słupki obranego chrzanu i listki laurowe. Zalej czosnek gorącą zalewą — musi być przykryty. Zakręć słoiczki. Czosnek będzie gotowy do spożycia po 10—14 dniach