Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Pasztet bezglutenowy z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami


Składniki:

— Ugotowana kasza jaglana *

— Słoiczek suszonych pomidorów /kupuję pomidory firmy”Rolnik”, opakowanie 314 mililitrów/ +3 szt. pomidorów z kolejnego słoiczka

— 6—10 ząbków czosnku

— ½ średniej cebuli

— ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

— Mniej niż ½ łyżeczki soli

— ½ szklanka obranych i zmielonych migdałów

— 2 całe jajka

— 1 płaska łyżeczka bazylii

— ½ łyżeczki oleju z suszonych pomidorów


*Jak ugotować kaszę jaglaną:


Jedną szklankę suchej kaszy jaglanej płuczemy w zimnej wodzie.

Gdy na powierzchni wody nie ma już bąbelków, zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy.

Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy wypłukaną kaszę, mieszamy tylko raz (żeby się nie przypaliła), przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15—20 minut.

Następnie zdejmujemy pokrywkę, pozwalając ewentualnemu nadmiarowi wody odparować. Dopiero teraz zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Wykonanie:


— Suszone pomidory, obraną cebulę oraz obrany czosnek mielimy na bardzo drobnym sitku lub w maszynce do mięsa.

— Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone pomidory, cebulę, czosnek i pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

— Średnią foremkę aluminiową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej zmiksowaną masę.

— Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut. Następnie wyjmujemy pasztet z blaszki i kontynuujemy pieczenie tylko w papierze przez kolejne 10 minut.

— Wyjmujemy pasztet z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.