Pasztet bezglutenowy z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Składniki:
— Ugotowana kasza jaglana *
— Słoiczek suszonych pomidorów /kupuję pomidory firmy”Rolnik”, opakowanie 314 mililitrów/ +3 szt. pomidorów z kolejnego słoiczka
— 6—10 ząbków czosnku
— ½ średniej cebuli
— ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
— Mniej niż ½ łyżeczki soli
— ½ szklanka obranych i zmielonych migdałów
— 2 całe jajka
— 1 płaska łyżeczka bazylii
— ½ łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
*Jak ugotować kaszę jaglaną:
Jedną szklankę suchej kaszy jaglanej płuczemy w zimnej wodzie.
Gdy na powierzchni wody nie ma już bąbelków, zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy.
Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie
dodajemy wypłukaną kaszę, mieszamy tylko raz (żeby się nie przypaliła),
przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15—20 minut.
Następnie
zdejmujemy pokrywkę, pozwalając ewentualnemu nadmiarowi wody odparować.
Dopiero teraz zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie:
— Suszone pomidory, obraną cebulę oraz obrany czosnek mielimy na bardzo drobnym sitku lub w maszynce do mięsa.
— Do wystudzonej
kaszy dodajemy zmielone pomidory, cebulę, czosnek i pozostałe
składniki, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
— Średnią foremkę aluminiową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej zmiksowaną masę.
— Pasztet
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 50
minut. Następnie wyjmujemy pasztet z blaszki i kontynuujemy pieczenie
tylko w papierze przez kolejne 10 minut.
— Wyjmujemy pasztet z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.