Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Chleb z siemienia lnianego

Składniki:


— 247 gramów zmielonego siemienia lnianego

— 45 gramów babki jajowatej

— 75 g słonecznika

— 3 łyżeczki proszku do pieczenia

— 1/2 łyżeczki soli

— ½ łyżeczki pieprzu

— ½ łyżeczki bazylii

— 1/2 łyżeczki ostrej papryki

— 1 łyżeczka zmielonego czosnku niedźwiedziego

— 375 mililitrów ciepłej przegotowanej wody

— 4 duże jajka


Wykonanie:


— Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i dokładnie mieszamy.

— W drugiej misce wbijamy jajka, dodajemy wodę, roztrzepujemy trzepaczką.

— Składniki suche łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy wszystko razem. Masa nie powinna być zbyt rzadka; jeśli jest za rzadka, dodajemy trochę siemienia lnianego.

— Przygotowaną masę wykładamy do foremki średniej wielkości (np. 10x21 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

— Piekarnik z funkcją termoobiegu ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut.