Składniki:
— 247 gramów zmielonego siemienia lnianego
— 45 gramów babki jajowatej
— 75 g słonecznika
— 3 łyżeczki proszku do pieczenia
— 1/2 łyżeczki soli
— ½ łyżeczki pieprzu
— ½ łyżeczki bazylii
— 1/2 łyżeczki ostrej papryki
— 1 łyżeczka zmielonego czosnku niedźwiedziego
— 375 mililitrów ciepłej przegotowanej wody
— 4 duże jajka
Wykonanie:
— Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i dokładnie mieszamy.
— W drugiej misce wbijamy jajka, dodajemy wodę, roztrzepujemy trzepaczką.
— Składniki
suche łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy wszystko razem. Masa
nie powinna być zbyt rzadka; jeśli jest za rzadka, dodajemy trochę
siemienia lnianego.
— Przygotowaną masę wykładamy do foremki średniej wielkości (np. 10x21 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
— Piekarnik z funkcją termoobiegu ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut.