
W konsystencji do złudzenia przypomina tradycyjny, polski, żytni chleb.
Składniki suche:
— 500 gramów zmielonych migdałów
— 140 gramów zmielonych wiórek kokosowych
— 80 gramów zmielonego siemienia lnianego
— 60 gramów babki jajowatej
— 60 gramów ziaren słonecznika
— 1 łyżka stołowa czyli 10g soli himalajskiej
Składniki mokre:
• 500 mililitrów wody
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
— Włącz piekarnik na 160 stopni z opcją grzania góra-dół.
— Wszystkie suche składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj.
— Do suchych składników dodaj mokre składniki i połącz wszystko w spójną całość.
— Przełóż masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
— Piecz przez 80 minut w temperaturze 160°C z opcją grzania góra-dół, ale przez ostatnie 20 minut piecz bez foremki.
— Poczekaj, aż ciasto ostygnie