Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Chleb z migdałami i kokosem


W konsystencji do złudzenia przypomina tradycyjny, polski, żytni chleb.


Składniki suche:

— 500 gramów zmielonych migdałów

— 140 gramów zmielonych wiórek kokosowych

— 80 gramów zmielonego siemienia lnianego

— 60 gramów babki jajowatej

— 60 gramów ziaren słonecznika

— 1 łyżka stołowa czyli 10g soli himalajskiej


Składniki mokre:


• 500 mililitrów wody

• 6 łyżek oliwy z oliwek

• 2 łyżki octu jabłkowego


Wykonanie:


— Włącz piekarnik na 160 stopni z opcją grzania góra-dół.

— Wszystkie suche składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

— Do suchych składników dodaj mokre składniki i połącz wszystko w spójną całość.

— Przełóż masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

— Piecz przez 80 minut w temperaturze 160°C z opcją grzania góra-dół, ale przez ostatnie 20 minut piecz bez foremki.

— Poczekaj, aż ciasto ostygnie