Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Chlebek jaglany z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:


— 2 niepełne szklanki suchej kaszy jaglanej ugotować na sypko

— 4 łyżki mąki ryżowej

— 2 łyżki zmielonej łupiny babki jajowatej

— 1/2 łyżeczki soli /do smaku/

— 1płaska łyżeczka suszonej bazylii

— 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

— słoiczek suszonych pomidorów+3 pomidory z drugiego słoiczka

— 8—10 ząbków czosnku


Wykonanie:


— Blaszkę keksówkę o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia.

— Suszone pomidory kroję bardzo drobno i mieszam je z ziołami.

— Czosnek obieram i drobno kroję.

— Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję mąkę, zmielone łupiny babki, sól, czosnek, trochę oleju z suszonych pomidorów i wszystko razem miksuję.

— Następnie dorzucam pokrojone suszone pomidory wymieszane z ziołami, dokładnie mieszam całość i wykładam do blaszki.

— Piekarnik z termoobiegiem /góra-dół ustawiam na temperaturę 175 stopni/.

Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam blaszkę i piekę przez 40 minut.

— Po tym czasie wyjmuję chlebek z blaszki, zostawiam w papierze i piekę jeszcze przez 10 minut w temp. 160 stopni.