Składniki: — 2 niepełne szklanki suchej kaszy jaglanej ugotować na sypko — 4 łyżki mąki ryżowej — 2 łyżki zmielonej łupiny babki jajowatej — 1/2 łyżeczki soli /do smaku/ — 1płaska łyżeczka suszonej bazylii — 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu — słoiczek suszonych pomidorów+3 pomidory z drugiego słoiczka — 8—10 ząbków czosnku Wykonanie: — Blaszkę keksówkę o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia. — Suszone pomidory kroję bardzo drobno i mieszam je z ziołami. — Czosnek obieram i drobno kroję. — Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję mąkę, zmielone łupiny babki, sól, czosnek, trochę oleju z suszonych pomidorów i wszystko razem miksuję. — Następnie dorzucam pokrojone suszone pomidory wymieszane z ziołami, dokładnie mieszam całość i wykładam do blaszki. — Piekarnik z termoobiegiem /góra-dół ustawiam na temperaturę 175 stopni/. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam blaszkę i piekę przez 40 minut. — Po tym czasie wyjmuję chlebek z blaszki, zostawiam w papierze i piekę jeszcze przez 10 minut w temp. 160 stopni. |