Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Chlebek gryczany


Składniki:

— 500 gramów kaszy gryczanej niepalonej

— 1 łyżeczka soli himalajskiej

— 700 mililitrów wody + więcej do uzupełnienia


Wykonanie:

— Kaszę płuczemy na sitku, umieszczamy w misce i zalewamy wodą (700 ml). Odstawiamy na noc na 12 godzin. W tym czasie ziarna napęcznieją, stają się delikatnie lepkie, a na wierzchu tworzy się pianka.

— Następnego dnia rano należy delikatnie wymieszać zawartość miski i uzupełnić wodę, którą kasza wchłonęła. Ziarna powinny pozostawać cały czas pod minimalną warstwą wody. Pozostawić do wieczora.

— Wieczorem sprawdzamy poziom wody w misce. Jeśli na wierzchu kaszy jest zbyt dużo płynu, należy go odlać.

— Kleistą kaszę miksujemy w blenderze na półgładką masę. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Przekładamy kaszę do uniwersalnej blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika na całą noc. W tym czasie ciasto wypełni całą formę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.

— Blaszki z chlebkiem nie wyjmujemy z piekarnika!

Nagrzewamy piekarnik z blaszką w środku do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 50—55 minut.

— Po upieczeniu chlebka na wierzchu powinna pojawić się lekko pęknięta, chrupiąca skórka. Następnie wyjmujemy chleb z piekarnika, a potem z foremki i studzimy na kratce.