Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 5 lutego 2025

Kiszone rzodkiewki

Pod wpływem kiszenia rzodkiewki nieco miękną, bledną im skórki (stają się jasnoróżowe), a środek barwi się na różowo. Smakują jak kiszone ogórki, tyle tylko, że są delikatniejsze i trochę łagodniejsze w smaku.

Składniki:

— 5 pęczków rzodkiewek zależnie od wielkości (dowolnego gatunku)

— 4 ząbki czosnku

— 5 ziaren ziela angielskiego

— 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

— kawałek korzenia chrzanu

— 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi. W porze zimowej dawałam łodygi i baldachimy wyjęte z kiszonych ogórków.

— niewielki kawałek chrzanu

— 2 łyżki soli

— 2,5 litra wody

— dodaję zawsze kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty dla zakwaszenia i zaszczepienia kiszonki ( szybciej się kisi ).

Wykonanie:

— Rzodkiewki odcinam od łodyg, wkładam do miski z wodą, dokładnie je myję.

— Zagotowuję wodę w garnku z dodatkiem soli, a następnie studzę ją do temperatury pokojowej.

— Do czystego słoika lub garnka wkładam rzodkiewki, koperek, pokrojony w słupki chrzan, pieprz i ziele.

— Zalewam wszystko wodą, dociskam rzodkiewki, aby nie pływały po powierzchni, a następnie przykrywam słoik spodeczkiem i słoikiem obciążonym wodą.

— Pozostawiam do kiszenia na blacie w kuchni przez 3 dni.

— Po upływie tego czasu, kiedy uznam, że kiszone rzodkiewki są gotowe, przekładam je do słoików i szczelnie zakręcam, przechowując w lodówce.

— Jeśli preferujesz mocniej kiszone rzodkiewki, pozostaw je w cieple na dłużej, np. na 7 dni i dopiero po tym czasie można zakręcić słoik i przechować w zimnym miejscu lub w lodówce.